HABERLER

Maarif Platformu Karma Eğitim Raporunu Yetkili Makamlara Sundu

Milli Eğitim Çağrı’sı ve Karma Eğitim Raporu ile kamuoyunun dikkatlerini çeken Maarif Platformu yöneticileri, hazırladıkları çalışmaları resmi makamlara sunarak ziyaretler gerçekleştirdi. Nitelikli eğitim konusunda plan, program ve çalışmaların istişare edildiği görüşmelerde yetkililer, Karma Eğitim Raporu gibi yeni ve kamuoyunu aydınlatıcı akademik çalışmaların devam etmesinin bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yoğun Ankara turu

Platform yöneticileri twitter üzerinden paylaştıkları ziyaretlerinde, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, başkan yardımcısı Mehmet Nezir Gül, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul’u ziyaret ederek çalışmalarını sunarak istişareler gerçekleştirdi. Prof. Dr. Bayram Özer, Prof. Dr. Halim Ulaş, Doç. Dr. Ahmet Kavlak, Dr. Adnan Küçük, Dr. Ünal Akyüz ve Eğitimci Yazar Adnan Kalkan’dan oluşan ilim heyeti, Eğitim Bir-Sen Genel Merkezini de ziyaret ederek Genel Başkan Yardımcısı Ali Deniz ve sendika üyeleriyle görüştü.

Maarif Platformu heyeti görüşmelerde Karma Eğitim Raporu’nu sunduklarını, eğitime katkı sağlayacak ilmi, akademik çalışmaları kamuoyuyla paylaşmaya, yetkili makamlara sunmaya devam edeceklerini belirttiler. Nitelikli eğitim konusunda plan, program ve çalışmaların istişare edildiği görüşmelerde yetkililerse, Karma Eğitim Raporu gibi yeni ve kamuoyunu aydınlatıcı akademik çalışmaların devam etmesinin bir ihtiyaç olduğunu belirttiler. Maarif Platformu’nun çalışmalarını takip ve takdir ettiklerini, kısa sürede, sistematik ve akademik bir çalışma yapılmasının söyleyerek teşekkürlerini ilettiler.

Milli Eğitim Çağrısı

Haziran ayında merkezine maarifi/eğitimi koyan Maarif Platformu, yönetim kurulu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek ilk açılış faaliyetini gerçekleştirmişti. Pek çok STK ile ortak çalışmalar yürütmeyi planlayan platform, maarif meselesine dair proje ve faaliyetlerinin sunumunu yaparak bir çağrı metni paylaşmıştı.

İlk Rapor Karma Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitim konusundaki sözleriyle başlayan tartışmalara, Karma Eğitim Çalıştay’ı yaptı. Ardından çalıştayı akademik bir rapor haline getiren Maarif Platformu, eğitime dair yeni çalışmalar için de kolları sıvamış durumda. Platform, teşkilatlanan bir STK olarak değil ilmi, akademik, fikri çalışmalar hazırlayan bir düşünce (thing-thank) kuruluşu hüviyetine sahip.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitime dair yorumlarının gündemleşmesinin ardından kamuoyunda pek çok tartışma yaşanmış, Maarif Platformu da bu konuda bir çalıştay düzenlemişti. Çalıştayın sonunda rapor çalışması yürüten uzmanlar, gerek Türkiye gerekse dünyada yapılmış akademik yayınlar, anketler ve görüşleri değerlendiren 21 sayfalık bir rapor yayınladı.

Konuya dair kamuoyunun dikkatlerini çeken rapor basında pek çok mecrada yayınlanarak ilgi gördü. İşte bazı haberler;

Yenişafak; Eğitimci ve akademisyenlerden karma eğitim tartışmasına demokratik çözüm önerileri: Gelişmiş ülkelerden örneklerle sorunlar ele alındı.

https://www.yenisafak.com/gundem/egitimci-ve-akademisyenlerden-karma-egitim-tartismasina-demokratik-cozum-onerileri-gelismis-ulkelerden-orneklerle-sorunlar-ele-alindi-4551495

Star; Maarif Platformu, ”Karma Eğitim Çalıştayı Raporu”nu yayınlandı.

https://www.star.com.tr/egitim/maarif-platformu-karma-egitim-calistayi-raporunu-yayinlandi-haber-1801633/

Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç tarafından medyada yer alan haberler ve sosyal medya tartışmalarının değerlendirildiği makale sitemizde yayınlandı;

“Türkiye Yüzyılının en büyük eksiği maarif meselemiz”

Platform Başkanı Prof. Dr. Osman Çakmak’la yaptığımız görüşmede; “Biz Türkiye Yüzyılı projelerinde eksik noktalara dikkat çekiyoruz. Ve Maarif Platformunca hazırlanan çağrımızı önemsiyoruz. Platformumuz maarifi meselesini önemseyen STK’ları bir araya getirmeyi ve onlarla ortak ülkü etrafında hareket etmeyi amaçlıyor. İlim ve fikir adamları olarak bu düşünce platformu çatısı altında “Türkiye Yüzyılı Projesi”nin en önemli basamağının yerli ve milli bir muhtevaya sahip eğitim sistemi ve müfredatı olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla kuruluşumuzda eğitimi “bilgi meselesi” olmaktan çıkarıp “medeniyet meselesi” haline getirilmesini isteyen bir Milli Eğitim Çağrısı yaptık. Çünkü Türkiye Yüzyılına dair öne çıkarılan 61 proje arasında maarif, eğitim başlığı altında bir proje olmadığını gördük. O yüzden Türkiye yüzyılı vizyonunda boşlukta kalan maarif düşüncesine vurgu yaptık.” dedi.

“Değişime açık olmalıyız”

Yalnız eğitim bilimciler, pedagoglar, psikologlar, öğretmenler, topyekün milletçe eğitim meselesinin dava edilmesi gerektiğini söyleyen Osman Çakmak, “Bugün dünyanın denge unsuru olmaya başlamamız, yarın dengeleri bizim kurabileceğimizin bir göstergesidir. Türkiye Yüzyılı gerçek olsun istiyorsak hem maddî hem de manevî -bilim, düşünce, kültür, siyaset ve sanat’ta gerçekleştirilecek- atılımlar bakımından çok iyi hazırlanmak zorundayız. “ diyerek öğretmen ve öğrenci meselesine değindi.

“Bunlar da esaslı bir eğitim anlayışıyla mümkün. Yarının öğretmen ve öğrencilerinin kaliteli, başarılı, yeni yüzyılın Türkiyesi’ni oluşturmalarını istiyorsak, bugünün öğretmen ve öğrencileri için bu toprakların değerlerine uygun, medeniyet mirasımızdan beslenen köklü değişiklikler de yapabilmeliyiz. Karma Eğitim Raporunda uzmanlarımızı dünyada eğitimin nasıl ve hangi esaslarla uygulandığını ortaya koydular. Böyle pek çok çalışmanın yapılması, yapılmış olan iyi çalışmaların gün yüzüne çıkarılması gerekir. Bütün bunlar da ciddi ve esaslı bir eğitim vizyonuyla mümkün. Ülkemize bu noktada her türlü ilmi çalışma desteğini vermek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu