HABERLER

Maarif Platformu Karma Eğitim Tartışmalarını Masaya Yatırdı

 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ailelerin talebi olursa kız ve erkek çocuklarının ayrı sınıflarda okutulabileceğine dair sözleri gündem olmuş, konu üzerinde yerel, ulusal ve hatta global medyada haberleşerek tartışmalara yol açmıştı. Bazı siyasi gruplar aleyhte açıklamalar yaparken, sivil toplum kuruluşlarından da destekler gelmişti.

Açıklamaya bir sivil imza platformuna da taşınmış, “Karma eğitimden vazgeçilemez” başlığıyla açılan karşı imza kampanyası 10.000’i geçmezken “Milli Eğitim Bakanımızın kızlara özel eğitim modeli hakkındaki teklifini destekliyorum” başlığıyla açılan kampanya kısa sürede 50.000’i geçerek 100.000 imzaya yaklaştı.

Pedagojik ve bilimsel yaklaşım

Konu hakkında siyasi ve ideolojik söylemlerden oluşan tepkiler gelirken, Maarif Platformu “Karma Eğitim Tartışmalarına Pedagojik ve Bilimsel Yaklaşım” başlıklı online bir çalıştay düzenledi. Eğitim bilimleri alanı başta olmak üzere akademisyen, öğretmen, araştırmacı ve yazarlardan oluşan çalıştayda, basına konu olan tartışmalar değerlendirildi. Pedagojik ve bilimsel bir yaklaşımla dünyada ve Türkiye’deki “karma eğitim” meselesi teorik ve pratik yönleriyle alındı.

Maarif Platformu olarak bu karma eğitim tartışmalarını birçok uzman, yazar ve STK temsilcilerinin değerlendirmeleri ışığında masaya yatırdık.” açıklamasıyla duyurulan çalıştay Prof. Dr. A. Halim Ulaş başkanlığında gerçekleşti. Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç, Prof. Dr. Burhan Akpınar, Yazar Safiye Çetinkaya, Eğitimci Yazar Mustafa Süs, Aile Danışmanı Adnan Kalkan sunumlarını yaparken, Adem Duran, Bilal Eren, Tahsin Gülhan, Sait Ceyhan, Erhan Çapraz, Eyüphan Kaya, Sait Ceyhan müzakereci olarak katkılarını sundu.

Dünyada karma eğitim

Prof. Dr. A. Halim Ulaş dünya genelinde karma eğitimin etkilerini şu şekilde dile getirdi:

“Avustralya’da 2000 yılında Avustralya Eğitim Araştırmaları Konseyi tarafından yapılan bir çalışmada karma ve tek cinsiyetli eğitim veren okullarda öğrenci başarıları karşılaştırıl­dı. 270 bin öğrenci 6 yıl boyunca 53 ayrı dersten incelendi. Çalışma sonucunda kız ve erkeklerin ayrı olarak eğitim gördüğü okullar karma okullara göre %15 ile %22 arasında daha fazla başarı gösterdi. Aynı zamanda tek cinsiyetli eğitim veren okullarda öğrencilerin daha terbi­yeli, öğrenmeden daha çok zevk alan ve müfredata daha ilgili oldukları saptandı” dedi.

Ulaş konuşmasının devamında “Devlet okullarındaki kötü gidişe çözüm arayan ABD hükümeti, karma eğitimi masaya yatırdı. Çeşitli dönemlerde yapılan araştırmalarla öğrenciler, öğretmenler ve okul idarecileri dinlendi. Karma eğitimin birçok soruna yol açtığını tespit eden yönetim, kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflar açılmasını teşvik ediyor. Uygulamanın eğitimde kaliteyi yükselttiğini gören pek çok devlet okulu da ayrı sınıf açmaya başladı” diyen Ulaş, “İstatistikler, karma eğitimin eşitlik sağlamadığını söylüyor. Araştırmaların hepsi, karma eğitimin toplumda kadın erkek eşitliğine hizmet etmediğini, kadınların ezilmesini ve horlanmasını önlemediğini, aksine sistematik hale getirdiğini gösteriyor. ”dedi.

“Özel eğitimi istemek karma eğitime karşı olmak değildir”

Prof. Ulaş’ın sunumunun ardından konuşan Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç;

“Konu genellikle karma eğitimin isabetli bir eğitim sistemi olmadığı üzerinde odaklanıyor. Demokratik hak olarak 18 yaş altı öğrenci velilerinin, 18 yaş üstü öğrencilerin, velev %01 talep olsa dahi eğitim isteğine icabet edilmelidir. Kimsenin karma eğitimle herhangi bir meselesi yok.” diyerek insanlar demokratik taleplerine cevap istediğini, en azından gelişmiş ülkelerdeki uygulamaların Türkiye’de de uygulanabileceğini belirtti.

Konu hakkında çalıştay raporunun da yayınlanacağını duyuran uzmanların bu raporu merakla bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu